Наукове дослідження: старі книги пахнуть шоколадом і кавою

Дослідники з британського Інституту збереження спадщини опублікували в журналі «Heritage Science» («Спадщина науки») статтю про документування та архівування історичних запахів.

Як вчені дізналися, що книги пахнуть шоколадом і кавою? Вони попросили 79 осіб понюхати 120 зразків запахів старих видань. За результатами, на першому місці стоїть шоколад, а кава на другому.

У науковій публікації запахи старих книжок поділені на 8 категорій: хімічний/вуглеводний, земляний/затхлий/запліснявілий, рибний/прогірклий, духмяний/рослинний/фруктовий/квітковий, трав’яний/лісовий, лікарський, димчастий/горілий і солодкий/пряний. Далі кожна з них ділиться на 2-6 підкатегорій, такі як попіл, нафталін або ваніль.

Дослідження має на меті конкретну ціль — допомогти визначити, які книги знаходяться у небезпеці знищення або чи є щось руйнівне у їхньому середовищі.

Запах старих книжок з’являється у результаті хімічних реакцій, пов’язаних з папером, чорнилами і клеєм, які використовувались при створенні видань. Деякі органічні сполуки утворюють запахи, що здаються нам знайомими — такі як трава чи ваніль.

За матеріалами bustle