Кулінарна книжка астронавта виходить у Америці

Науковець, що займався в Американському космічному агентстві розробкою раціону для астронавтів, написав науково-популярну книгу про особливості космічної їди. Короткий зміст книги наводить New Scientist.

Автор твору “Куховарська книга астронавта” (The Astronaut’s Cookbook) пояснив, чому найзвичайніші продукти частенько заборонені на орбіті. Так, хліб неминуче кришиться, а в умовах мікрогравітації крихти становлять небезпеку не лише для приладів орбітальної станції, але і для самих астронавтів. Оскільки крихти не падають на підлогу, а плавають по кабіні, мешканці станції можуть вдихнути їх. Тому замість хліба на станції використовують кукурудзяні коржі.

Молоко на орбіті дозволене, проте на станцію доставляють лише порошок. Свіже молоко надто багато важить (відповідно, його доставка обходиться в значні суми) і легко псується. Фрукти також не вітаються на орбіті, в першу чергу через сильний запах. Автор відзначає, що ароматна їжа – наприклад цибуля і часник, які дуже люблять російські космонавти, – є частою причиною суперечок на станції.

Одним із основних завдань при розробці космічного раціону є створення по можливості легкої їжи з тривалим терміном зберігання. Схожі завдання вимушені вирішувати виробники шоколадних батончиків, бутербродів та іншої продукції, що продається в автоматах. Як відзначає автор книги, їх товар часто присутній в раціоні астронавтів.

У кінці книги наведені рецепти космічних страв, проте більшість з них неможливо приготувати на Землі, пише Освітній портал