Як зацікавити дитину біографіями

Леонід Гамбург. Дитинство п’яти письменників Англії. – К.: Грані-Т, 2008. – 112 с., іл.

Половина моїх однокласників ненавиділа уроки літератури через нуднющі лекції про життя письменників і поетів. Усі шаблонні біографії, вміщені в шкільний підручник, як брати-близнюки, копіювали одна одну і хрустіли мов торішні сухарі, на наших молодих зубах, якими ми вгризалися в граніт науки. Народився, вчився, перша публікація, друга, третя… похований там-то. За суцільним сплетінням із дат і власних назв побачити не пласку ікону, а людину з плоті й крові, яка так само жила, кохала, ненавиділа, переживала злети й падіння, просто неможливо. З огляду на це, поява книжки Леоніда Гамбурга «Дитинство п’яти письменників Англії» є приємним винятком.

Леонід Гамбург як палкий поціновувач культури Великобританії обрав на свій смак п’ять найкращих дитячих письменників Англії, з дитинством яких і пропонує ознайомитися юному читачеві. Тож діти зможуть дізнатися, як зростали маленькі Чарльз Діккенс, Роберт Стівенсон, Кеннет Ґрехем, Редьярд Кіплінг і Роальд Дал. Утім, коли ми беремо до рук книжку із захопливими історіями про небезпечних піратів, хитрих злодіїв чи таємничі нетрі джунглів, які здобули любов дітлахів по всьому світу, то здається, що їхні автори – люди абсолютно незвичайні й не схожі на нас із вами. І це справді так, однак виросли вони зі звичайних хлопчаків, які навіть не уявляли, що колись стануть всесвітньо відомими. Тож, як свідчить анотація, ця книга «для майбутніх письменників і шукачів пригод».

Кожна з біографій починається з коротенького уривку з відомого твору письменника, що дає змогу дитині пригадати улюблених героїв і краще зрозуміти, про кого ж ітиметься в розповіді. Більше того, пишучи саме для українських дітей, які не дуже обізнані з чужою Англією, автор не просто називає рідні міста письменників, а й докладно розповідає, де вони розташовані, який там клімат і звичаї. Відтак літературна мандрівка перетворюється на справжнє географічне дослідження Великобританії. Малюк не лише читає, а сам творить оповідку разом із автором, постійно шукаючи на мапі Європи міста, річки й моря, прокладаючи пунктир подорожей персонажів книжки. Крім того, всім незнайомим словам, термінам, як-от верф, волинка, шилінг, чи іншим реаліям (хто такі ласки, для чого потрібен тис, і як він виглядає), Гамбург дає пояснення курсивом. Відповідно, біографії стають схожі на міні-енциклопедії про Англію. Однак не поспішайте пхинькати й викрикувати, що знову вам дають лише сухі факти! Адже написано все це у дуже легкій і цікавій манері. Адже хто б міг подумати, що Чарльз Діккенс через злидні був змушений працювати на фабриці, хоча раніше обожнював бавитися на зеленій траві в парку чи роздивлятися вечорами кольорові картинки в дорослих книгах і перед сном залишав на кухні шматок хліба з медом для домовичка?

У кожного письменника було своє неповторне дитинство, але всіх п’ятьох об’єднувала неймовірна любов до книжок, пригод та ігор. І завдяки їхній нестримній фантазії ми отримали чудові історії, на яких виросло вже не одне покоління дітей в усьому світі.

Наталя Трухіна