Розвіртуалізація романтизму: крок другий

digital Романтизм: ver.2.0. – К.: Зелений пес, 2007. – 320 с.

Восени минулого року поціновувачі сучасної літератури мали змогу познайомитися з творчістю розвіртуалізованих авторів сайту «Гоголівська академія» на справжніх паперових сторінках. Вихід першого експериментального альманаху сприйнявся досить тепло, тож імовірність появи на світ його наступного номеру була безсумнівною. І недаремно! «digital Романтизм: ver.2.0», який вміщує твори сорока трьох молодих літераторів, є черговим, вдосконаленим кроком до встановлення зв’язку між цифровим світом та реальністю.
Уся книга наповнена експериментальним настроєм. Варто хоча би поглянути на її незвичайну форму та ілюстративні елементи, які не просто прикрашають сторінки та обкладинку альманаху, а покликані створювати специфічну віртуальну атмосферу. Не вирізняється традиційністю і зміст збірки. Та й про яку традиційність можна говорити, коли книга є справжнісіньким асорті з різноманітних за тематикою і жанрами творів? Але не думайте, що в «digital Романтизм: ver.2.0» панує хаос: щоб зробити книгу більш-менш цілісною та легкою для читання, укладачі збірки спробували створити своєрідну ланцюгову реакцію – перегукування та взаємодію авторів. Важлива роль у цьому плані належить рецензіям, які тут можна впевнено назвати самостійними літературними творами – таких несподіваних обертів набирають подекуди рецензійні дискусії.
Незважаючи на широкий спектр тематики та жанрів, у книзі неважко помітити нитку постмодернізму, що проходить через більшість творів. Фраза «Щиро боюся написати попсовий твір», яка належить одній із авторів альманаху – дівчині, що ховається під псевдо Nfmnk, – чітко характеризує кожного, хто потрапив у збірку. Тут ви не знайдете зразків масової літератури: «digital Романтизм: ver.2.0» – якісна, інтелектуальна, модерна й водночас цікава та зрозуміла книга. Недаремно ж одним із завдань сайту gak.com.ua є «відкриття нових обріїв української літератури», тобто прагнення показати, що талановитих людей серед нас ой як багато! Скажімо, взявши до рук альманах, ви можете насолодитися фантастичною прозою Олеся Бережного, Віталія Кривоноса, бездоганним оперуванням історичними знаннями Юрія Камаєва, тонкою психологією Мар’яни Максим’як, лірикою Сергія Татчина та Наталі Дьомової, хаотичною красою поезії Галини Бокшань. І навіть якщо ви вперше бачите ці імена, будьте готові знову і знову зустріти їх на сторінках реальних книг та літературних сайтів Інтернету.
«digital Романтизм: ver.2.0» в дечому схожий на  оригінальні коралі: кожен твір, мов намистинка, неповторний та особливий, має власні відтінки та форму, проте зібрані всі разом, вони складають єдину гармонійну композицію. Тому нехай вас не лякає велика кількість авторів. Альманах читається на одному диханні й дарує справжній вир позитивної енергії.

Жанна Левицька.