Підручник із підготовки до літа

Кароліна Харріс. Кити та дельфіни. – К.: Країна Мрій, 2007. – 48 с.

Зима ще тільки закінчилася, а дітлахи, напевне, вже рахують, скільки ж залишилося до літа. Хоча до нього ще далеко, та, певно, малюки уже будують грандіозні плани: можна буде гратися зранку до вечора на свіжому повітрі, ходити в ліс та на рибалку, кататися на велосипеді, ганяти м’яча, а якщо пощастить ─ можна поїхати на море… Але ж до такої відповідальної поїздки потрібно готуватися заздалегідь! Тож поки сонечко по-справжньому почне пригрівати, у дітей є час дізнатися якнайбільше про цю водну стихію та її багату флору і фауну. Почати можна, наприклад, з китів та дельфінів. А допоможе їм (та, безперечно, їх батькам) у цьому видання “Кити та дельфіни”, яке  вийшло друком у “Країні мрій”.
Ця книга стане чудовим подарунком для дітей, які вже можуть самостійно читати і бодай побіжно знайомі  з тваринним світом нашої планети. Авторка “Китів та дельфінів” ─ Кароліна Харріс ─ об’єднала під яскравою обкладинкою відомості про найбільших мешканців морів та океанів Землі. Розпочинається книга з’ясуванням питання: “Хто ж такі кити та дельфіни?” – а далі, у простій, доступній  формі ведеться розмова про цих дивовижних тварин: описується їх зовнішній вигляд, манера поведінки, харчування, тривалість життя, розкриваються маловідомі факти про морських гігантів. Юних “чомучок”, безумовно, здивує те, що синій кит ─ найбільший у світі ссавець ─ може важити до 190 тонн (для порівняння: стільки ж важать 32 слони), а його серце може досягти розміру автомобіля! А те, що корови, вівці, кити та дельфіни мають одного предка ─ прадавнього ссавця, який жив на суші й харчувався листям, ─ здивує, певно, не одного дорослого читача.
Багато цікавого розповідається також про дихання і спілкування цих тварин. Для особливо допитливих ─ додана карта нашої планети і вказані шляхи подорожей, кормові зони й місця народження потомства китів. Роздивившись карту, малі читачі переконаються в тому, що народження живої істоти ─ це справжнє диво, заради якого тварини долають півсвіту.
Окремі розділи присвячені дружбі між дельфінами і людьми. Відомо багато випадків, коли дельфіни на своїй спині тягнули людей до берега після кораблетрощі, рятуючи тим самим людські життя. А люди натомість своєю діяльністю (забрудненням водних територій, полюванням на тварин) піддають цих беззахисних тварин небезпеці. От вам і ще один привід задуматись, і не тільки для дітей…
     Ще один безперечний плюс видання ─ розділ “Зроби сам”, який містить ілюстровані інструкції з виготовлення різних “тематичних” дрібниць. Діти під враженням прочитаного відразу можуть своїми руками зробити підвісні іграшки з дельфінами, закладки у формі кита, створити плакати та поекспериментувати з таким явищем, як “плавучість” речей.
Зручний формат, хороший друк, якісні фотознімки та цікавий зміст ─ саме те, що потрібно для книги, особливо для дитячої. Такий “підручник” з підготовки до літа допоможе дітям зробити очікування омріяної пори року якнайкориснішим.

Юлія Бражук