Корисна екзотика

Наталія Собецька. Цілющі рослини Італії та України в народній медицині, косметиці, кулінарії. – К.: Криниця, 2007. – 208 с., іл.

Зазвичай, подорожуючи незнайомою країною, ми хочемо побачити якнайбільше. Тому оглядаємо історичні й культурні пам’ятки, придивляємося до чарівних чи екзотичних куточків, гасаємо по музеях і галереях, спостерігаємо за способом життя та традиціями місцевих жителів, намагаємося скуштувати страви з національної кухні і тому подібне. Додому повертаємося з цілою колекцією вражень, сувенірів, подарунків та фотографій.
От і Наталія Собецька побувала в сонячній Італії. Ну, звичайно, – скажете ви, – Італія, сонце, море, гаряча південна кров, мафіозі, Челентано, Колізей, собор святого Петра, Мікеланджело, да Вінчі, Фелліні… Та це не все. Пані Наталія повернулася до України не лише з колекцією вражень, але й із записами рецептів італійської кухні та народної медицини. Так з’явилася її книга “Цілющі рослини Італії та України в народній медицині, косметиці, кулінарії”.
Фармацевт і фітотерапевт за освітою, авторка звернула увагу на те, що італійці піклуються про своє здоров’я і харчуються дуже збалансовано. Натомість спосіб харчування українців вони називають “забрудненим”, наголошуючи на тому, що в ньому не дотримуються принципів урівноваженої дієти. В їжі українців мало зелених рослин, які очищають організм людини від негативних техногенних впливів і природним чином затримують процеси старіння, зате багато тваринних жирів. Натомість в Італії зелень і овочеві салати – фундаментальні у щоденному раціоні. Але крім традиційних і для нашого столу овочів та зелені італійці використовують також ті рослини, які на перший погляд здаються неїстівними: от, наприклад, кропива, лопух, хміль, кульбаба. І в цьому немає нічого дивного – бо насправді вони мають надзвичайні цілющі властивості. І не лише вони. Українська природа має ще багато зелених скарбів, які слугували нашим предкам для лікування і харчування, та з часом ця традиція втратилася.
Зібравши “колекцію” з 34 рослин, які найчастіше зустрічаються у природі й Італії, й України, Наталія Собецька пропонує своєрідний довідник-порадник, у якому наводяться рецепти для лікування та профілактики різних хвороб, для косметології, для корисного та оригінального столу. Кожній рослині присвячено розділ, де розповідається про її властивості, історію культивування, можливості використання. До того ж кожен розділ має мальований “портрет” рослини – а раптом хтось вирушить на тихе полювання в поле чи ліс – і не знатимете точно, як виглядає, наприклад, материнка чи чебрець. Як зазначає авторка, описані рослини можна вирощувати і вдома – на грядці чи балконі. Тоді ви завжди матимете свіже джерело вітамінів, мінералів та мікроелементів під рукою.
…Не знаю, як смакуватимуть стебла будяків із сиром чи яєчня із паростками хмелю, але салат із топінамбура здається більш ніж їстівним, а вино із глоду – інтригує. Думаю, якщо не на смак, то на знання авторки книги покластися можна – принаймні варто спробувати, що ж усе-таки готують у далекій сонячній Італії справжні господині.

Мирослава Крат.