Друга частина трилогії Кінга: Білл Ходжес знову в справі

b87dd21253d0766837894396c06005a8Кінг С. Що впало, те пропало: Роман. — Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2015. — 448 с.

Не так давно, в 2013 році так званий «Король жахів» Стівен Кінг видав роман «Містер Мерседес». Книжку про пошуки детективом на пенсії Біллом Ходжесом загадкового молодика, який навмисне на мерседесі в’їхав у людей на ярмарку робочих місць. Вже через два роки маємо новий роман Кінга, другий із серії про Білла Ходжеса.

На початку цього року я вирішив купити цей детектив. Прочитав анотацію, вона мене заінтригувала, та через низький рейтинг я не ризикнув купити книжку. Іноді навіть найкращі письменники пишуть дурню, тому я дослухаюся до думки інших людей та довіряю рейтингам. Та недавно я все-таки наважився прочитати цей роман. Не скажу, що розчарований. «Що впало, те пропало» я б поставив в один ряд із найкращими книжками Кінга. У романі є все, що потрібне хорошому детективу: цікавий, закручений сюжет, унікальні герої, вражаюча кульмінація, та похвальна кінцівка. Чого не скажеш про «Містера Мерседеса» , у якому сам сюжет був цікавим, але кінець надто вже нудний та звичайний.

За сюжетом відомого письменника Джона Ротстайна грабують і вбивають троє чоловіків у масках. Потім один з них, Морріс, вбиває двох інших та закопує награбовене під липу біля струмка. Лиходія посадили до в’язниці (життя в ній описано дуже детально). Через багато років скриню з награбованими речами знаходить хлопець Піт. Коли на волю виходить Морріс, який дуже хоче повернути награбоване, у Піта починаються справжні проблеми. Вирішувати їх і береться вже знайома нам команда: Білл Ходжес, Холлі та Джером.

Ходжес на чотири роки старший, але навички копа не забув та має навіть кращу форму. Перед Біллом знову цікава та складна справа. Як зажди в пригоді йому стане світлий аналітичний розум та досвід роботи в поліції.

Стівен Кінг прославився моторошними романами, та у «Що впало, те пропало» він знову повертається до детективного жанру. І не безуспішно, на мою думку.

Увесь роман «Що впало, те пропало» наскрізь просякнутий любов’ю до книжок. Зустрічаємо одразу двох людей, чиє життя змінив літературний персонаж вигаданого письменника Джона Ротстайна. Якщо комусь це захоплення шкодить чи штовхає на злочин, то на іншого, навпаки, персонаж Ротстайна, бунтівник і революціонер, добре впливає, викликає любов до книжок та до літератури. Кінг показав нам відданість людини літературі, захоплення вигаданим героєм, ставлення до нього з боку читача, як до реальної особи.

Безліч посилань на відомих письменників, творів, перегук роману із «Містером Мерседесом», — це все великі принади книжки. Ще одна цікава деталь полягає в тому, що Білл Ходжес тут не є головним героєм, хоча, без сумніву, він дуже важливий. Також на вас чекає зустріч зі старим добрим другом Білла веселим ляпанцем (хто не пам’ятає, це шкарпетка, наповнена підшипниками).

Після попереднього роману «Що впало, те пропало» піднімає планку ще вище. Подивимося, чи перестрибне цю висоту Стівен Кінг у наступному романі про екс-детектива Білла Ходжеса.

Артур Дронь

Читати також: Бочка радощів із ложкою смутку. Рецензія на роман Стівена Кінга «Країна розваг»