«11/22/63»: Порятунок президента Кеннеді

KingКінг С. 11/22/63: Роман. – 3-тє вид. – Харків: Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2015. – 896 с.

Не питайте, що ваша країна може зробити для вас –

питайте, що ви можете зробити для своєї країни.

Джон Ф. Кеннеді

22 листопада 1963 року в Далласі, штат Техас, сталася подія, про яку знає кожен американець. Того рокового дня з вікна на шостому поверсі місцевого книгосховища шкільних підручників пролунало три постріли, останній з яких поцілив у голову 35-го президента США Джона Фітцджеральда Кеннеді, або просто ДжФК.

Його зовнішня політика мала значний вплив на суспільне життя. Саме під час перебування на посаді Джона Кеннеді розгорілася Карибська криза, саме він був противником безпосереднього втручання американських військ у внутрішній конфлікт у В’єтнамі. І цікаво, як би складалися справи по обидва боки Атлантики, коли президент Кеннеді залишився б живим й продовжив керувати країною?

Те саме запитання поставив Стівен Кінг, якого можна вважати не тільки королем жахів, а і майстром романів-гіпотез, оскільки майже кожен його твір зароджується зі слів-припущень «А що якби…», а згодом перетворюється на великий текст, який із захопленням поглинають читачі по всьому світу.

У романі «11/22/63» головний герой Джейк Еппінг – учитель мови й літератури, – не без допомоги свого знайомого з місцевої харчевні відправляється в мандрівку в часі. Головною метою такої подорожі є не допустити вбивства президента Кеннеді, проти якого вороже налаштований Лі Гарві Освальд – прибічник марксизму й ревний захисник лідера кубинської революції Фіделя Кастро. «Кроляча нора», що веде назад у минуле, на жаль, може перенести героя тільки в 1958 рік, тож Джейку доводиться придумати, чим зайняти себе на найближчі п’ять років у «Країні Було». Покінчити з потенційним вбивцею голови держави заздалегідь не видається можливим, оскільки й донині існує безліч теорій загибелі Джона Кеннеді. Можливо, у Лі Освальда є спільник, і це потрібно з’ясувати. Джейк починає жити в середині ХХ століття під вигаданим іменем Джордж Емберсон: колесить штатами, заводить нові знайомства, грає на тоталізаторі, займається улюбленою справою (навчає дітей) і навіть пише власну книгу.

«11/22/63» – це не просто фантастичний твір із захоплюючим сюжетом, це цікавий екскурс в історію Сполучених Штатів Америки. Стівен Кінг, як часто й трапляється, не дуже переймається за іноземного читача, який не завжди є обізнаним з американськими реаліями. Письменник у притаманному йому стилі насичує текст великою кількістю побутових елементів, завдяки яким культивує дух часу й занурює нас у неймовірну атмосферу минулого. На щастя, книга в українському перекладі містить багато приміток, у яких доступно пояснюються назви невідомих заатлантичних брендів, імена різноманітних співаків, спортсменів та політиків, алюзії на певні історичні події, топоніми тощо.

Стівен Кінг, розповідаючи про події минулого століття, актуалізує гостре в післявоєнні часи питання расової сегрегації. Саме в 1950-1960 роки в США проводилася дискримінаційна політика щодо афроамериканців. Перепони кольоровому населенню чинилися як з боку істеблішменту, так і з боку пересічних громадян. Саме за себе говорить іронічне здивування однієї з героїнь твору, коли вона дізнається, що в 2011 році президентом її країни є темношкірий чоловік. Та за оцінкою протагоніста роману Джорджа Емберсона, «він (президент) працює так, як, зважаючи на всі складності, від нього можна було очікувати».

Слід відзначити, що роман «11/22/63» також є й історією кохання, особливого, сповненого пристрасті кохання в минулому. Почуття головного героя мають пройти випробування на довіру, справжність і витривалість. Та знайте, щиро кохати, ховаючи правду під пухнастою товщею вигадок, – надскладне завдання, але, повідавши істину, можна поставити під загрозу життя коханої людини.

Кожна країна повинна мати свого Джорджа Емберсона або ж Джейка Еппінга, сильного чоловіка, який може й мусить взяти на себе відповідальність не тільки за батьківщину, а й за весь світ. Людина, яка не має почуття гумору та не відчуває абсурдності ситуацій, не повинна змінювати життя країни. Такої думки дотримується головний герой твору, маючи на увазі вбивцю Лі Гарві Освальда. Власне сам Джордж Емберсон наділений зазначеними рисами, тож у нього є право спрямувати хід історії в інший бік. Але чи вдасться йому це зробити? Все ж таки минуле опирається й прагне гармонії…

Роман «11/22/63» – досить великий за обсягом текст, який розрахований на досвідченого й витривалого читача. Якщо ви рідко брали до рук книги Стівена Кінга, тоді цей твір не для вас. Але якщо ви – один із найголовніших фанатів творчості цього американського письменника, то ви пожалкуєте, що книга скінчилася, і, можливо, після прочитання теж напишете свій відгук.

P.S. У 2016 році з’явилася екранізація книги «11/22/63». Однойменний міні-серіал складається з 8 серій, а головну роль у ньому зіграв улюбленець багатьох жінок Джеймс Франко. Отже, система зрозуміла: спочатку книга, потім серіал.

Ігор Ярославський