Children’s Book Award 2016

The Children’s Book Award є єдиною національною премією Великої Британії, де голосують виключно діти, тому вона високо цінується батьками, вчителями, бібліотекарями, видавництвами, дитячими авторами та ілюстраторами. Завдяки допомозі видавців, близько 1000 нових книг пожертвувані на читання для дітей по всій країні, та зібрано понад 150000 дитячих голосів! В кінці кожного року, понад 12 тисяч цих книжок передаються в лікарні, жіночі притулки, дитячі садочки та школи, які знаходяться в несприятливому становищі.
Книги, що перемогли у 2016 році розділені на 3 вікові діапазони:

I. Книги для найменших читачів: 3-5 років

1

This Book Just Ate My Dog
(Ця книга щойно з’їла мою собаку)
Річард Берн

Маленька дівчинка, велика собака і книга, що погано поводиться! На одній сторіночці цієї книжки Белла бере свою собаку на прогулянку, але довкола відбувається щось дивне. Її собака зникає і стає очевидним для Белли, її друга Бена і аварійно-рятувальної служби, що страх і ризик таїться на сторінках цієї книги. Але там, де поліція і пожежна команда зазнають невдачі, ти — читач — можеш допомогти.

2

Fabulous Pie
(Неймовірний пиріг)
Гарет Едвардс
Ілюстрації Гая Паркера-Рейс

В оповіданні ведмідь просить допомоги в жителів лісу в пошуку начинки для пирога, який він готує. Миша, видра, борсук та білка вирішують допомогти та приносять йому свої улюблені продукти, але ведмідь не дуже задоволений… Читачі швидко здогадаються про ідеальну начинку пирога! Адже це самі звірята! З гумористичними ілюстраціями Гая Паркера-Рейса і чудовим римуванням тексту від Гарета Едвардса це видання є одним із найсмішніших, трошки іронічне, але все-таки неймовірно захопливе.

3

Is There a Dog in This Book?
(Чи є собака в цій книзі?)
Текст та ілюстрації Вівьєн Швартс

Чарівна історія, яка безпосередньо залучає читача, розумний дизайн цієї книги і яскраві, жестові ілюстрації роблять цю книгу улюбленою для любителів котів та собак. Це повністю інтерактивна книга переповнена усіма видами фантастичних ідей та казкових перебудов, які показують багато маленьких сюрпризів і жартів для дітей.

4

Ready, Steady, Jump!
(На старт, Увага, Стрибай!)
Дженні Вілліс
Ілюстрації Адріан Рейнолдс

Всім відомо, що слони не можуть стрибати — вся проблема в колінах, що не згинаються. Маленький слон в цій книзі відчайдушно намагається стрибати як його друзі, але в нього погано виходить і він відчуває себе маленьким у порівняні з друзями. Тоді слоненя розуміє, що воно здатне зробити щось, що жодна інша тварина не може — сильний, довгий хобот може перетворити його на героя. Це смішна історія з прекрасним повідомленням про індивідуальність. Бадьорі акварельні ілюстрації Адріана Рейнольдса сповнені тепла, а Дженні Вілліс змусить вас посміятися.

II. Книги для юних читачів: 5-10 років

1

Horrid Henry’s Krazy Ketchup
(Божевільний кетчуп противного Генрі)
Франческа Саймон
Ілюстрації Тоні Росса
Книга з серії: Противний Генрі

Франческа Саймон розповість чотири приголомшливі історії про найгіршого хлопчика в світі. В першій історії Генрі намагається обійти режим здорового харчування його батьків. Протестує, бо не любить каші та салати і намагається поливати всі страви кетчупом. В інших оповіданнях Генрі і його настільки ж жахливий друг Ральф перехитрять няню, та Ральф дізнається найбільший страх Генрі — боязнь курок. Відчуваю, що читаючи книгу, кожен посміється на славу!

2

My Head Teacher is a Vampire Rat
(Мій вчитель Вампір-Пацюк)
Памела Батчарт
Ілюстрації Томас Флінзам

Третя захоплива пригода для Джоді, Мейзі, Закі та Іззі. Друзі потрапляють до початкової школи, де вирує, на їхню думку, божевілля. Цього разу вони вирішили, що їх новий завуч вампір, на підставі того, що жалюзі в його кабінеті протягом дня були зачиненими, а також через забору часникового хлібу в столовій. Тепер вони просто повинні придумати план, щоб перемогти його… Читачі різного віку люблять ці книги, але вони насправді орієнтовані на 7-9-річних, які твердо переконані — кожна весела пригода, що відбувається, може трапитися і з ними теж!

3

Boy in the Tower
(Хлопчик у вежі)
Поллі Хо-Єн

Коли вони вперше з’явилися, то прийшли тихо і непомітно, так, ніби вони навшпиньки потрапили в світ, коли ми всі дивилися в іншу сторону. Аде любить жити на 17 поверсі будівлі. Зі свого вікна він може бачити весь світ, що простягнувся під ним. Його мамі не дуже подобається дивитися з вікон та виходити на вулицю, в будівлі вона відчуває себе більш захищено. Але в один прекрасний день, інші багатоповерхівки кварталу починають падати вниз навколо них, і тепер в їхній вежі вже не так безпечно як раніше. Аде і його мама виявилися в пастці, і немає ніякого виходу…

III. Книги для дорослих читачів: 9+

1

Smart A Mysterious Crime, a Different Detective
(Таємничий злочин, інший детектив)
Кім Слатер

Кіран уважно спостерігає за світом. Він добре помічає те, на що інші люди не звертають уваги, це і робить його відмінним детективом. Він народився в неблагополучній сім’ї та страждав від насилля вітчима. Але не зважаючи на таке життя, Кіран має багато мужності, щоб боротися з несправедливістю, і внутрішня стійкість дає йому велику силу, оскільки він дізнається деякі таємниці, що переплітаються навколо його життя.

2

Listen to the Moon
(Слухаючи місяць)
Майкл Морпурго

Травень, 1915. Альфі і його батько рибалка знайшли дівчину на безлюдному острові в Сіллі — поранену, спраглу, з абсолютною втратою пам’яті про те, хто вона є, як сюди потрапила та що тут має робити. Вона може сказати тільки одне слово: Люсі. Де ж вона взялася? Чи є вона русалкою, жертвою німецького підводного човна, або навіть — як деякі остров’яни запропонували — німецький шпигун? Тільки одна річ є певною: вона любить музику і місячне світло, а коли вона слухає патефон, то проблиски спогадів починають виринати з її пам’яті. Перша світова війна бушує, підозрілість та страх ростуть, і Альфі з Люсі опиняються під загрозою…

3

Apple and Rain
(Еппл і дощ)
Сара Кроссан

Еппл впевнена, що в один прекрасний день її мати повернеться. І коли це станеться — життя зміниться на краще. Але коли мама нарешті повертається, Еппл розуміє — те, що вона хотіла, не завжди може бути тим, чого вона насправді бажала. З приходом мами життя Еппл перевертається догори дригом. Дім, школа і найголовніше, те, що вона насправді думає про всіх тих, хто навколо неї, все це переплутується. Чи може Еппл знайти щастя в новому способі життя? Вірші дівчинки допомогли їй розповісти цю зворушливу історію нещасного та складного сімейного життя.

За метеріалами сайту: http://www.fcbg.org.uk/childrens-book-award/