„Й свого не цурайтесь”…

Афоризми Тараса Шевченка. / О.Є. Мельниченко. –
Чернівці: БукРек, 2009. – 294 с.

Автор вступної статті до збірки „Афоризми Тараса Шевченка” зазначає, що збірники крилатих висловів були улюбленою літературою українців ще за києворуських часів. Подібні видання були поширеними й пізніше (наприклад, „Приповісті посполиті” Климентія Зиновіїва були нічим іншим, як добіркою народних афоризмів), та й у наш час користуються популярністю. Однак наявні на нашому книжковому ринку видання на зразок „Афоризми, думки і жарти видатних жінок / чоловіків” є російськомовними, бо виходять друком у Росії – а тому можете навіть не намагатися знайти там крилаті вислови, які належать нашим співвітчизникам.
Тому не може не тішити поява у чернівецькому видавництві „БукРек” збірки „Афоризми Тараса Шевченка”. Упорядник збірки, чернівчанин Олександр Мельниченко, почав колекціонувати афоризми Шевченка ще 1960 року, а в наш час, коли творчий спадок Кобзаря став більш доступний широкому загалу, закінчив роботу. У книзі зібрані 1879 віршованих афоризми, які розташовані в алфавітному порядку (за першою літерою першого рядка). Така система робить книгу досить функціональною й зручною в користуванні. Воно й не дивно, адже метою видання збірки, за словами упорядника, було спонукати сучасних митців, зокрема, письменників, ширше використовувати афоризми Кобзаря у власній творчості – адже палітра його крилатих висловів досить різноманітна: починаючи від тих цитат, які стосуються високих почуттів і закінчуючи тими, які описують природу.
Пізнавальною є й досить об’ємна передмова до збірки. У ній знайдемо не тільки екскурс в історію літератури, а й чимало цікавих фактів – наприклад про те, що вислів „Реве та стогне Дніпр широкий” став крилатим ще за життя Шевченка, а через багато років саме ці слова часто можна було побачити написаними на танках, які захищали Дніпро від нацистів.
Отже, такому виданню зрадіють і шанувальники творчості Шевченка, й ті, хто любить гострі влучні вислови – словом, збірка стане окрасою книжкової колекції кожного, незалежно від літературних смаків.