Пастка для метелика

Ірен Роздобудько. Перейти темряву. – Х.: Фоліо, 2010. – 156 с.

Ірен Роздобудько належить до тих письменниць, на книги яких завжди чекають. Не встигне авторка презентувати новинку, як шанувальники уже цікавляться: коли буде наступна? У читачів є привід порадіти: вийшов друком новий роман Роздобудько – „Перейти темряву”, – написаний у кращих традиціях письменниці: психологічний, захопливий та несподіваний.
Розкриємо інтригу відразу: у романі йдеться про торгівлю людьми, а, якщо конкретніше – про українок, які потрапляють до сексуального рабства. Про це розповіла сама письменниця під час презентації книжки, додавши, що з проблемою вивозу українок за кордон вона зіткнулася десять років тому, коли працювала над статтею на цю тему. За місяць після публікації матеріалу вона почала отримувати листи від родин і самих постраждалих жінок, а за деякий час їй надійшло запрошення до участі у семінарах, присвячених цьому питанню. Звісно, почуті історії не могли не вразити, і з часом переросли у книгу.
Головна героїня роману, втомлена „буденним” та „нецікавим” життям, випадково заходить мобільний телефон. Жінка вирішує погратися в «пінкертонів» і починає розкручувати клубок знайомств попередньої власниці мобілки, аж раптом з’являється чоловік, котрий перетворює її життя на казку. Але з часом з’ясовується: все, що трапилося з героїнею останнім часом – не випадковість. Під маскою закоханого чоловіка може ховатися чудовисько, а ідеальне кохання може перетворитися на пекло.
Що сталося з героїнею і чи вдалося їй „перейти темряву” – читайте у новому романі Ірен Роздобудько. Ви знайдете у ньому і пригоди, і гостру соціальну проблематику. А якщо копнете глибше – усвідомите: проблема торгівлі жінками лежить на поверхні роману. По суті ж ця книга розкриває психологію молодих дівчат, які живуть в очікуванні дива та щасливого кохання, а потрапляють до пастки – як метелик, зображений на обкладинці книги.

Ірина Снозик

Придбати книгу Ірен Роздобудько «Перейти темряву» в інтернет-магазині ВсіКниги.