«Шахмати» для дітей і дорослих

Михайло Бриних. Шахмати для дибілів. – К.: Факт, 2008. – 142 с.

Новий твір Михайла Бриниха «Шахмати для дибілів» дещо відлякує своєю назвою, надто коли після того читаєш в анотації, що автор написав «класичний роман-виховання з властивостями шахового підручника та містичного трилера». Питання, чому можна навчити дитину, якщо від початку назвати її «дибілом», лишаємо на совісті Бриниха й химерного головного героя на ім’я доктор Падлюччо. Точніше, так цей шукач шахового Граалю та «один із Божих псів типа іщейок» називає себе сам, а оточення вважає його магазинним охоронцем Васілієм Петровичем. Починається роман з того, що Вася-Падлюччо знайомиться з хлопчиком Мішею, який цікавиться шахами. Історія цього знайомства розвивається стрімко, триває недовго й закінчується несподівано.

Хоч історія і має цікаву зав’язку й містичну розв’язку, центром книги є все-таки вступ до шахової теорії: опис «повадок фігур», загальних теоретичних принципів і дебютів (чи то, користуючись авторським стилем, «дибютів»). Самі «дибюти» супроводжуються ще й історією їх появи та різноманітними порадами. Всі ці описи подано у творчій, жартівливій і – що не менш важливо – доступній формі. Утім, ставити на книзі гриф «Рекомендовано Міністерством… для учнів…» ми все ж таки не радимо. Надто вже вона, м’яко кажучи, нестандартна не тільки як на підручник, але і як на художній твір.

А чому так? Хоча б тому, що за сором’язливим зауваженням видавців «Текст подано в авторській редакції» приховується жорстокий суржик, який можуть витерпіти лише «крєпкі духом і сильні мазгамі». Та й взагалі авторська стилістика – не для людей зі слабкою нервовою системою (для прикладу, в «Шахматах» це назвали би «зі слабким кишечником»). Із бадьорим та незакомплексованим стилем Михайла Бриниха читачі його блогу могли познайомитися ще раніше, коли він коментував резонансні шахові турніри. Репортажі доктора Падлюччо (так, це водночас і псевдонім самого Бриниха) ще тоді відзначалися зворушливою естетикою потворного і здоровим нахабством стосовно авторитетів, а тому викликали щире захоплення й веселий регіт навіть у тих, хто взагалі-то шахами не цікавився. Скоріш за все, занадто серйозні й високоморальні особи не оцінять «Шахмати для дибілів», тоді як проста й весела публіка, навпаки, точно отримає порцію щирого захоплення.

До речі, про «роман-виховання». Дітям, у тому числі й добре вихованим, так само має сподобатися. Тому радимо батькам: якщо захочете, щоби ваша дитина долучилася до шахової школи, дайте їй спершу почитати цю книгу. Можливо, наступного Олександра Альохіна чи Василя Іванчука ви таким чином не виростите, однак шахами зацікавите, спортивну «страсть і ярость» виробите, рівень критичного мислення піднімете. Ну і розважиться дитина, не без цього.

Ганна Гриценко

• Шакал

Використав унікальний шанс.