Війни, винаходи, відкриття

Енциклопедія техніки для хлопчиків / Укладач Чемеркіна І. – К.: Країна Мрій, 2007. – 288 с.

Війни, Винаходи, Відкриття. Саме так – трьома літерами «В» – можна лаконічно сформулювати зміст історії людства та… «Енциклопедії техніки для хлопчиків». Під обкладинкою на читачів чекають: розвиток зброї та транспорту, секрети побутової техніки та польотів у космос. Одним словом, усе те, що цікавить хлопчиків і (може, трошки менше) дівчаток.
Серед плюсів енциклопедії – чудово написані розділи про автомобілі та комп’ютери. Детальні оповіді про емблеми різних фірм, що займаються виробництвом машин, буде цікаво почитати навіть дорослим читачам. А от статті про «кремнієву епоху», спосіб виготовлення інтегральних мікросхем (чипів) та складові ПК рекомендовано показати поколінню дідусів-бабусь сучасних школяриків. Так би мовити, з метою ліквідації неписьменності.
«Енциклопедія техніки» має чудові ілюстрації карикатурного штибу. Відкриваємо розділ «Холодильник» і над цілком нейтральною заувагою: «Нікому достеменно не відомо, хто першим відзначив, що більшість продуктів харчування зберігаються значно довше в охолодженому стані…» – бачимо неандертальця, що із ласою посмішкою поглядає на замороженого мамонта. Але ще на юних винахідників чекає багато схем, детальних зображень механізмів. Єдиний недолік – ще краще весь цей чудовий ілюстратив сприймався б у кольорі.
Книжка написана із часткою здорового гумору та іронії. Від надмірного захоплення розумними приладами юних технарів порятують приклади на зразок такого. В Австралії до лікарів звернулася тринадцятирічна дівчинка – діагноз: набряк правого передпліччя. Бідолашна всього-на-всього писала по 10 SMS-повідомлень на день… На думку лікарів, виробники мобільних телефонів мають попереджати покупців про можливе ушкодження рук при надмірному SMS-спілкуванні.
Укладачу можна хіба поспівчувати – до книжки (а отже, і до потенційного лексикону прогнозованої публіки – молодших школярів) довелося ввести таку значну кількість специфічної лексики! Терміносфери змінюють одна одну від розділу до розділу. Певно, через великий масив опрацьованих термінів у їх вживанні трапляються помилки. Наприклад, є плутанина із класифікацією ударів холодної зброї. У енциклопедії зазначається, що за допомогою прямих мечів у Європі «завдавали КОЛЮЧИХ ударів». За кілька сторінок удари видозмінюються та починають шпигати: «Бердишем, як і алебардою, можна було завдавати ШПИГУЧИХ ударів». Правильно було би написати просто: удар, що коле.
Як показує практика, юні читачі енциклопедій мають вищі бали із дотичних предметів у школі – бо ж отримують знання понад мінімум, поданий у підручниках. Тож хоча на обкладинці книжки вказано «Для дітей віком від 7 років», насправді не гріх буде зазирнути до енциклопедії, приміром, учням 7 класу: корисно для вивчення як фізики, так й історії Середньовіччя.
І найголовніше: «Енциклопедія техніки» made in Ukraine (не перекладне видання, а укладене вітчизняним автором) – з усіма приємними наслідками. Тобто її читачі дізнаються не лише про мечі самураїв, але і про рушниці та пістолі козаків; не лише про американських астронавтів на Місяці, але і про історію української авіації.

Віта Левицька.