За промовистою адресою: площа Вільного Часу (Place du Temps Libre), 1, у Брюселі розташувався унікальний заклад – книгарня-ресторан COOK@BOOK. Українским читачам відомо про існування кулінарно-книжкового жанру, але наші книгарні-кав’ярні є швидше закладами харчування, у оформленні яких використовуються книжки. Крім того у брюсельському закладі вражає масштаб та креатив – звісно, такого в Україні не знайти.
.
Саме тому ми вирішили дати можливість нашим читачам здійснити віртуальну екскурсію рестораном COOK@BOOK, подивитися, як воно буває. Ну а хто буде у Брюселі – не оминайте площу Вільного Часу. Не пожалкуєте.
.
Господарі ресторану Дебора Дріон та Седрик Легейн вклали у своє дітище близько 3 мільйонів доларів. Банки відмовилися фінансувати такий незвичний проект. Але віра у книжково-кулінарну ідею була настільки непохитною, що власники ризикнули, продавши весь свій старий бізнес – юридичну фірму та мережу ресторанів.
.
В результаті 2006 року заклад відкрив двері для відвідувачів.
.
Ресторан-книгарня користується великим успіхом у брюсельців, щоправда, як твердять господарі, 70% прибутку їм приносить саме їжа, у той час, коли на книжки залишається лише 30%, проте вони не втрачають надії на вирівнювання ситуації.
.
Заклад розташовано у двох будинках, що оточені великим подвір’ям із дитячими майданчиками та парком.
.
9 залів ресторану спеціалізуються на різних книжкових жанрах: коміксах, дитячій книжці, мандрах, мистецтві, музиці, садовому дизайні, художній літературі, кулірнаії та англомовній книжці.
.
А зараз подивіться докладніше та оцініть вигадливість дизайнерів, смак ідеологів та значення книжки у повсякденній культурі бельгійців.
.
Так виглядає дитячий зал
.
А тут продаються путівники, енциклопедії та інші книжки для аматорів подорожей
.
Зал мистецтва повністю відповідає сучасним тенденціям.
.
А тут “їдять” художню літературу.
.
Кулінарію символізує італійська кухня та знаменитий “Фіат 500”
.
.
Зал англійської книжки потребує англійського оформлення.
.
Спочатку господарі боялися, що відвідувачі масними руками будуть псувати книжки і навіть пропонували спеціальні серветки. Проте практика показала, що бельгійці з великою повагою ставляться до друкованого слова, тому книжки зараз лежать скрізь – на столиках, підвіконнях, стелажах, навіть на підлозі. І ніхто їх не псує.
.
От і нам би так
.
COOK&BOOK