«Гора між нами»: фільм чи книга

Неодноразово спалахували дебати між прихильниками оригінального сюжету та первинного задуму автора і кіноманами, які щиро захоплювалися новими режисерськими ідеями у фільмах, знятих на основі книг. Тож ми вирішили порівняти роман Чарльза Мартіна «Гора між нами» та однойменний фільм, відзнятий на його основі кіностудією «20 столітття Фокс» у 2017 році з Кейт Вінслет та Ідрісом Ельбою у головних ролях.

Фабула

Двоє незнайомців, журналістка Ешлі, що поспішає на власне весілля, та лікар Бен, що так само поспішає на операцію, зустрілися в аеропорту Солт-Лейк-Ситі, за вікнами якого насувається снігова буря. Усі рейси скасовані. Разом вони винаймають приватний літак на двох пасажирів. У повітрі старому пілоту стає зле. Літак розбивається на гірському плато. Далі — виживання або смерть.

Книга

Чарльз Мартін — сучасний американський письменник, якого за стилем написання часто порівнюють із Ніколасом Спарксом: надто вже мелодраматичні сюжети та герої виходять з-під його пера. В українському перекладі, до речі, є ще один його роман «Коли плачуть цвіркуни» (2012) видавництва Свічадо.

marta.and.books

Тримаючи в руках видання «Гори між нами» та читаючи її опис на обкладинці, читач налаштовується на захопливу історію приборкання сил природи та внутрішніх страхів двох людей заради виживання у нелюдських умовах холоду, голоду та поставарійних поранень. Насправді ж сторінка за сторінкою на передній план виступають романтика та життєва філософія гармонії та примирення.

Можливо, автор мав намір прикрасити ліричними відступами та зворушливістю надто передбачливий та гладенький сюжет: Бен виявляється травматологом, затятим бігуном та альпіністом-аматором, що й вогонь вміє добути з тертя рисочок, і з лука стріляв, і основи навігації знає. Ешлі (який подив!) — колишня спортсменка що, зламавши стегно, стійко та з гумором сприймає усю ситуацію, пару разів скрикнувши та загалом не нарікаючи на незручності та смертельну небезпеку. Цукрові та ідеальні персонажі, які, як не дивно, закохуються одне в одного, сподобаються поціновувачам мелодрам із незвичним (та все ж передбачуваним) фіналом.

Фільм

Як на мене, продюсери та сценаристи абсолютно не прогадали, взявши книгу лише як за основу та перекроївши мало не половину історії. Знайомство героїв в аеропорту не солодкувате та сентиментальне, а таке, яке може трапитися у житті кожного, хто в поспіху не запям’ятав би навіть імені супутника, не кажучи вже про те, щоб купити йому каву та залишити багаж біля незнайомця, як у книзі. Ніякого спорядження з літака пілота, ніяких допоміжних інструментів для виживання — тільки одяг та запальничка; реальні емоції страху та розпачу, реальні інстинкти самозбереження та постійне нервування.

Навіть імена головних героїв частково змінені, аби не накладати на них шаблонів поведінки книжкових персонажів. Звісно, це не екранізація у повному значенні цього слова. Фільм — це приземлена версія ідеалізованої лавсторі на папері.

Прихильником якого б стилю та викладу ви не були, зачеплять вас обидві версіі: як оригінальна книжкова, так і перероблена кіношна. Обидві розповідають про самотність душі та внутрішні страхи, виживання в жорстоких горах та порятунок не тільки фізичний, а й духовний.

Вирок: до прочитання та подальшого перегляду рекомендовано 🙂