«Культ предків», або Повернення спадщини

Чи про всі українські звичаї знає сучасне покоління українців? Та й чи правильно дотримується тих, про які знає? А які обряди збереглися лише в окремих регіонах або родинах? Відповіді на ці питання можна знайти у книзі журналістки, авторки телевізійних проектів Наталки Фіцич «Культ предків. Нетуристичні звичаї України».

Журналістка Наталка Фіцич є авторкою документальних циклів «Відкрита зона» (соціальні, історичні, культурологічні явища та персони), проектів «Майстер-клас» (народні ремесла) та «ПроОбраз» (видатні діячі культури). До того ж, народні традиції активно підтримувалися і в родині Наталі — тож з дитинства прививався й інтерес до звичаїв. Та все ж, ще багато обрядів залишилися недослідженими авторкою. Саме тому, Наталія вирішила відправитися у мандрівку Україною довжиною в рік аби розшукати та побачити найдавніші традиції українців. І хоча реалізація задуму відкладалася декілька років, у 2016-му проект таки стартував.

Читати далі: Презентація книги Наталки Фіцич «Культ предків»

До своєї затії журналістка долучила етнографа Олексія Долю, з яким вони й відкривали для себе давні обряди. Підбиттям підсумків подорожі стали телевізійний проект та книга «Культ предків. Нетуристичні звичаї України», яка вийшла у видавництві «Фоліо» 2017 року. З нею читач разом з дослідниками подолає більше 20 тисяч кілометрів українських доріг та дізнається про те, що роблять на теплого Олекси на Житомирщині або ж де ще й досі водять Стрілу. Крім того, майже всі свята супроводжуються традиційними стравами, тож у книзі зібрані і рецепти перевірені десятиліттями. До речі, всі вони записані з уст господинь та продегустовані авторкою книги.

Читач матиме унікальну можливість переглянути та прослухати відео й аудіо матеріали зібрані під час мандрівки. Здивовані? Справді трохи неочікувано. Але, окрім тексту та ілюстрацій, на сторінках книги є QR-коди, завдяки яким можна отримати посилання на відповідний файл, що дозволить на власні очі побачити те, що описує авторка.

Починається книга з дослідження Масниці. До речі, чи відомо вам, що млинці ніколи не були обрядовою стравою українців? Наші предки на Масницю варили вареники з сиром. До того ж, Масниця була у першу чергу поминанням предків. Кожному обрядовому святові у книзі присвячено окремий розділ, де описано давні й забуті звичаї, традиційні страви і їхні рецепти, а також історія звичаю.

Чи знали ви, що Івана Купала ніколи не проводили з Нептунами, русалками чи водяниками? Таким свято стало лише у 50-ті роки завдяки старанням радянської влади. Адже написані саме радянськими науковцями сценарії Купала було розіслано по всіх школах і клубах. Вважають, що така увага влади до цього свята була саме через його язичницьке походження. А от у переддень Маковія заведено було ставити уквітчаного хреста, якого називали Маковієм? Такі цікаві факти у книзі зібрано до кожного традиційного свята.

Після прочитання цієї книги, читач по іншому сприйматиме звичні йому традиції. І можливо, навіть наварить вареників замість млинців на Масницю. А оскільки тексти написані у публіцистичному стилі — то й читати їх буде легко.

Загалом книга «Культ предків. Нетуристичні звичаї України» буде корисною й пізнавальною для всіх, хто цікавиться українськими традиціями, звичаями та історією.

Катерина Савенко