«Рослинний парадокс» — здорова їжа, яка нас вбиває

Щось пішло не так. Ви споживаєте лише здорову їжу, уникаючи фастфуду. Обираєте знежирені молочні продукти та цільнозерновий хліб. Із понеділка починаєте бігати чи ходити до спортзали. Кілограми не тануть, а хвороби залишаються — мігрень, артрит, підвищений тиск. Здається, ви робите все правильно, тому й питаєте себе: «Якщо я ніде не помиляюсь, то чому проблем не меншає, а більшає?». Стівен Р. Ґандрі у «Рослинному парадоксі» розповідає, що необхідно зробити щоб не зашкодити собі здоровою їжею.

Стівен Р. Ґандрі — лікар, який закінчив Єльський університет, отримав ступінь доктора наук у Медичному коледжі, а потім пройшов курс кардіоторакальної* хірургії в Мічиганському університеті. Як професор шістнадцять років викладав хірургію, педіатрію і кардіоторакальну хірургію у Школі медицини Університету Лома-Лінда. Коли Стівен зрозумів, через що люди втрачають здоров’я та набирають вагу, він покинув університет, відкрив Міжнародний інститут серця й легенів та опублікував першу книжку. Окрім лікарської практики, Стівен займається дослідженнями й винаходами. Він знається на тому, як обманути імунну систему собі на користь.

«Результати моїх досліджень показали: багато пацієнтів, які дотримувалися моєї системи харчування, не лише позбулися коронарної хвороби серця, підвищеного тиску чи діабету (або ж і кількох хвороб одночасно), а й помітили, що навіть артрит і печія з часом стали зникати. Настрій пацієнтів поліпшився, проблеми з травленням припинилися, зайві кілограми танули без зусиль, апетит повернувся до норми».

У тексті ви не знайдете самих лише дієт, які обіцяють схуднути за тиждень на тридцять кілограмів. У першій частині автор пояснює, що не так із тими рослинами, яких ми вважали найкращими друзями, як вони можуть нам нашкодити, та як із цього виплутатися. Прийнявши те, що проблема існує, ви почнете її аналізувати. Стабілізуєте своє здоров’я та розпочнете сходження на гору Рішення. Повільно, але з довготривалими результатами. Вас не кинуть напризволяще, надавши лише програму дій. Усім охочим надане детальне меню в різних варіаціях, що враховує навіть інтереси вегетаріанців. Згодом ви махнете рукою із вершини гори, радячи всім іншим наслідувати власний досвід.

«Забудьте те, у що досі вірили» — гасло сучасного світу. Кожен день приносить нові відкриття, що перевертають уявлення звичайної людини. Так само і з системою здорового харчування — доведеться забути те, що здорова їжа абсолютно корисна. Стівен Р. Ґандрі заявляє, що рослини, на жаль, вважать нас із вами ворогами, які їх їдять. Що ми робимо, коли на нас нападають? Захищаємося. Рослини так само не позбавлені звичного інстинкту виживання:

«В рослин сформувалося безліч стратегій для захисту себе (або принаймні свого насіння) від усіх видів хижаків, включаючи людину. Є серед цих стратегій різні: імітація кольору, аби злитися з довкіллям; неприємна текстура; липкі речовини, приміром, смолі і соки, що є смертельною пасткою для комах; захист твердою оболонкою».

Проте рослини, що з’явилися 450 мільйонів років тому, можуть діяти не тільки ззовні, а й зсередини. Найголовніший наш ворог, про який й буде мовитися в книзі, — лектин. Спочатку рослини виробляли його для того, щоб паралізувати комах. На ссавців, звісно, такого смертоносного ефекту немає. Але хто сказав, що проти наслідків тривалого споживання певних рослин у нас є імунітет? Правильно, його немає.

Чи здатні рослини думати? Чи викликають лектини рак? Чим загрожує вживання несезонних овочів та фруктів? Поставте собі будь-яке запитання, що стосується наших ймовірних зелених друзів, і ви знайдете відповідь у «Рослинному парадоксі» Стівена Р. Ґандрі. Наслідувати харчові стереотипи чи стати на шлях свідомого споживання — рішення за вами.

Любов Цибрій

Придбати книгу


*Кардіоторакальна хірургія — галузь хірургії та кардіології, що усуває патології серцево-судинної системи.