Вікторія Авеярд «Скляний меч»: не довіряй нікому

Тетралогія Вікторії Авеярд «Багряна королева» стала відомою на весь світ. «Скляний меч» — друга книга циклу. Її можна назвати «прохідною» — глобальні проблеми світу головної героїні Мари Барров тут не вирішаться, але прихильникам «Багряної королеви» однозначно треба читати роман.

«Скляний меч» показує читачам, наскільки важливо боротися не тільки за себе, а й за своїх близьких. Своїми книжками Авеярд навчить своїх читачів відданості, справедливості та чесності. А її героїня Мара захоплює, як і раніше.

Читати далі: Вікторія Авеярд «Багряна королева»: зрадити може будь-хто

Серія

Тетралогія «Багряна королева» — серія книг про дівчинку-підлітка Мару Барров, яка стає на захист свого народу. Дії відбуваються в постапокаліптичному світі, де люди поділяються на срібних і багряних. Срібні володіють надзвичайними здібностями, тому їх вважають обраними.  Багряні такої сили не мають, тому прислуговують срібним та воюють за них. Мара все життя думала, що належить до категорії багряних, та раптово дізнається, що і вона має особливі здібності, за які її назвали дівчинкою-блискавкою. Виявляється, що вона серед багряних така не одна, тож Мара збирає армію «новокровок».

Книга

Другий том, як і перший, видав «Наш формат». На палітурці — сумний чоловік із мечем, заляпаним кров’ю. Насправді книга не така похмура.

У другій книзі Мара дізнається все про свою силу і нарешті вчиться її контролювати. Втікаючи з королівського палацу, дівчина прихопила з собою список «новокровок» — таких же багряних, як і вона, наділених незвичайними здібностями. Головна героїня збирає команду для пошуку всіх людей, чиї імена написані на папері. Барров упевнена, що її армія зможе захистити багряний народ. Та є проблема — на «новокровок» полює король, який зробить усе для того, щоб Мара не зібрала боєздатну армію. Починається гра на випередження з дуже високими ставками, ціною в людське життя.

Команда Мари Барров:

• Кел — принц-вигнанець, на якого полює все королівство. Стріляє вогнем.
  • Шейд — брат головної героїні. Вміє стрибати на далекі відстані.
  • Кілорн — друг дитинства Мари. Сміливий рибалка.
  • Фарлі — капітан «Черленої сторожі», команди, яка протистоїть королівській владі.

Тема

Теми перших двох томів дуже схожі. Раніше головна героїня дотримувалася правила «зрадити може будь-хто», тепер — «не довіряй нікому». Мара знову опинилася в центрі політичних інтриг, через що постійно потрапляє у халепу. Та кожного разу дівчина знаходить вихід із ситуації, показуючи читачам, що навіть у тому світі, де всі постійно брешуть, можна виживати і жити.

Ідея

Ідея твору — боротьба. Тут уже кожен може обрати для себе сильнішу мотивацію до постійного протистояння: пошук кращого життя, свобода, захист народу, відновлення справедливості чи помста. Героїв книги мотивують усі ці пункти. Персонажі «Скляного меча» показують, що простих шляхів до щастя не буває, але у того, хто вірить і бореться, усе завжди складається добре.

Переваги

Гумор. Навіть у найсерйозніших ситуаціях герої не втрачають почуття гумору і зменшують напругу кумедними діалогами. Вони, насамперед, підлітки, а вже потім — солдати.

Динаміка. Письменниця швидко розвиває події, тому книгу не можна назвати нудною. До того ж Авеярд створює нові локації, з блискавичною швидкістю змінює обставини і постійно додає нових персонажів.